Flått.org

Nyttig informasjon om flått.

Fjerne Flått

Hvordan fjerne flått?

For folk som ikke er vant til å få flått så ofte oppstår det gjerne mye hysteri i forbindelse med det å fjerne flått. Enkelte tar til og med turen til legevakten, gjerne med mange timer i kø, kun for å fjerne flått. Dette er helt bortkastet bruk av tid og ressurser, både for seg selv og for legepersonellet som fjerner flåtten.

Det viktigste er å få fjernet flåtten så raskt som mulig.

Det absolutt viktigste når man oppdager en flått på kroppen er å få fjernet denne flåtten så fort som mulig. Det hevdes i de fleste fagmiljøer at selv om Flåtten er bærer av borreliose bakterien så er det relativ liten mulighet for at man smittes dersom Flåtten fjernes innen 24 timer. Dette er ingen absolutt grense den ene eller den andre veien. Man kan bli smittet lenge før 24 timer og det kan ta mye lenger tid. Uansett øker risikoen betraktelig jo lenger Flåtten sitter fast på kroppen. Det er således direkte tåpelig å kaste bort viktig tid i lang kø for å få en lege til å fjerne Flåtten.

Gjør det enkelt!

De "drevne" friluftmennesker som i sommerhalvåret kan få opptil flere titals flått daglig i spesielt utsatte områder fjerner normalt flått selv ved å nappe den ut med neglene. Man fører simpelthen fingertuppene rundt flåtten slik at man får tak fra undersiden med neglene og napper den ut, gjerne i en dreiende bevegelse. Det er ingen krise om noe sitter igjen da det er muligheten til å sirkulere blod gjennom Flåtten, der noe går tilbake i kroppen, er stoppet. Noen synes dette er litt ekkelt og sverger til en pinsett. Det finnes diverse kjerringråd om at flåtten i forkant skal smøres inn med diverse vesker for å få den til å slippe taket men å nappe den ut som beskrevet er nok det beste.

Sjekk deg selv for flått etter at du har vært ute i naturen.

Når du har beveget deg ute i friluft i spesielt Flått- utsatte områder bør du legge til deg en vane med å sjekke kroppen for potensielle flått. Dersom du ikke gjør dette merker du gjerne ikke noe til flåtten før selve blod sugingen har begynt med påfølgende vekst og kløe. På dette tidspunktet er det gjerne for sent med tanke på å unngå smitte dersom Flåtten er bærer av dette. Det er dermed fornuftig å sjekke seg regelmessig for flott når man har vært ute i skog og mark, også i områder hvor flått ikke er så veldig vanlig. Sjekk spesielt godt på områder med tynn hud som i skrittet, arm huler og på halsen. Dersom du finner en flått så fjerner du den omgående som beskrevet i denne artikkelen.Copyrighted content. All Rights Reserved.